Klinik psikolog Mehmet Emin Kızgın, sağlıklı bir yaşam için kaliteli uyku şart olduğunu söyledi. Uyku, gün içinde yaşadığımız olaylarla yıpranan sinir sisteminin kendini onardığı, vücudun dinlenip enerji depoladığı bir süreçtir. Sürekli bölünen uyku ya da uyuyamamak vücudun bu dinlenme sürecini gerçekleştirmesini engelleyecek ve gün boyu yorgunluğa neden olacaktır.
Uyku sorunlarını çözmek için hangi adımlar atılmalıdır;
• Gün boyunca uyumaktan kaçının.
• Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmaya dikkat edin.
• TV izlemek yerine kitap okuyun.
• Yürüyüş gibi hafif egzersizler.
• Sıcak bir duş alın ve uyuduğunuz odanın iyi havalandırıldığından ve sıcaklığının ayarlandığından emin olun.
Uyku Bozukluğu Nedenleri
Klinik psikolog Mehmet Emin Kızgın, uyku bozukluğu nedenleri hakkında şunları söyledi;
Uyku Apnesi: Uyku apnesi gündüz aşırı uyku hali, horlama, uyku sırasında nefes almada zorluk, baş ağrısı ve yorgunluk ile karakterizedir. Bu durumda hastanın kilosunu azaltmak mümkündür, ameliyat sadece hafif vakaları tedavi edebilir.
Narkolepsi: Gündüz aşırı uyku hali ve şekerlemeler narkolepsiyi düşündürür. Bu parça parça uykular sırasında rüyalar ve halüsinasyonlar olabilir. Hastalığın bir diğer belirtisi de uykudan uyandıktan sonra hareket edememe ve gülme ya da öfke ile oluşan kasları kontrol edememedir. İlaçlar kullanılabilir.
Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromu, vücut hareketsizken bacakları hareket ettirme isteğidir. Uyku sırasında meydana geldiğinde uykuyu bozar. Uyuşukluk ve karıncalanma hissi yaratır. Egzersizler sayesinde kısmen veya tamamen iyileşmek mümkündür.
Uykusuzluk (uykuya dalamama): Uykusuzluk belirtileri, uykuya dalmada güçlük, çok erken uyanma ve gece uykunun bölünmesidir.
Bu bozukluklara ek olarak
Klinik psikolog Mehmet Emin Kızgın, faktörler, yaş, kâbuslar, depresyon, kalp hastalığı, ilaçlar ve yaşam tarzı da uyku bozukluklarına katkıda bulunduğunun altını çiziyor. Akşamları bol miktarda çay ve kahve içmek de sizi uykudan alıkoyabilir.